Κολοφώνιο, πώς παράγεται;

colophony---resin

Τα δυο βασικά προϊόντα της φυσικής ρητίνης από πεύκο είναι το κολοφώνιο και το ακατέργαστο νέφτι.  Ο διαχωρισμός γίνεται με απόσταξη σε μεταλλικό δοχείο. Το νέφτι και άλλα πτητικά υγρά εξατμίζονται σε θερμοκρασία 100 ως 160 βαθμούς κελσίου. Ότι μένει στο δοχείο φιλτράρεται από ξένα υλικά του δάσους, όπως πευκοβελόνες, και φλοιούς πεύκου. Στο κάτω μέρος του δοχείου μένει το κολοφώνιο.

Ανάλογα με τον βαθμό της απόσταξης το χρώμα του μπορεί να είναι από ξανθό κίτρινο ως σκούρο κόκκινο. Διάφορα είδη και χρόνοι απόσταξης μας δίνουν και διαφορετικές ιδιότητες. Με μια βρύση στον πυθμένα του αποστακτήρα εξάγεται το καθαρό κολοφώνιο.

colophony-rock

Το κολοφώνιο μπορεί να συσκευαστεί σε ένα μεταλλικό σκεύος ανάλογα με το βάρος του, να το σπάσουμε σε κομμάτια "as rock" αλλά και να το αλέσουμε σε σκόνη.

Κολοφώνιο, χρησιμότητα

Το κολοφώνιο είναι ένα συστατικό για μελάνια εκτυπώσεων, βερνίκια, κόλλες, σαπούνι, παρασκευή χαρτιού, συγκόλληση, κα.

Συμβολίζεται με τον αριθμό Ε E915. Επίσης ως εστέρας γλυκερόλης (E445) μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως γαλακτωματοποιητής σε αναψυκτικά. Σε φαρμακευτικά προϊόντα, το κολοφώνιο χρησιμοποιείται ως συστατικό σε έμπλαστρα και αλοιφές.

colophony-rock-2

  • Επίσης όταν προστεθεί στο σαπούνι κατά την παρασκευή του, όπου δίνει αντισηπτικές ιδιότητες
  • Στη βιομηχανία, το κολοφώνιο χρησιμοποιείται στην συγκόλληση. Ο μόλυβδος ή κασσίτερος συγκόλλησης  που χρησιμοποιούνται συνήθως στα ηλεκτρονικά έχει περίπου 1% του κολοφώνιου ως πυρήνα βοηθώντας το λιωμένο μέταλλο για καλύτερη σύνδεση.

Κολοφώνιο χρησιμοποιούνται εκτενώς για την αύξηση της τριβής σε διάφορους τομείς:

  • Οι μουσικοί  των τοξωτών εγχόρδων όπως τα βιολιά τρίβουν κέικ κολοφωνίου.  
  • Μπαλέτο, είναι γνωστό πως οι μπαλαρίνες τρίβουν τις άκρες και τα τακούνια των παπουτσιών τους σε σκόνη κολοφώνιου για τη μείωση των αποκλίσεων σε καθαρά ξύλινα πατώματα χορού ή σταδίων.
  • Γυμναστική και ορειβασία καθώς και στο  χάντμπολ για τη βελτίωση της πρόσφυσης.
  • Στην άρση βαρών τρίψιμο των παπουτσιών σε κολοφώνιο βελτιώνει την πρόσφυση στην εξέδρα.
  • Κολοφώνιο μπορεί να εφαρμοστεί στα χέρια στην εναέρια ακροβατικά, όπως aerialsilk και "Pole Dancing"  για την αύξηση της πρόσφυσης.

Άλλες χρήσεις που δεν βασίζονται σε τριβή:

  • Στην τέχνη χρησιμοποιείται κολοφώνιο ως συστατικό για ελαιογραφίες. Είναι διαλυτό σε νέφτι και πρέπει να θερμανθεί.
  • Στην τοξοβολία, όταν φτιάχνεται μια νέα χορδή απλά κερώνεται για σκοπούς συντήρησης. Το κολοφώνιο μπορεί να είναι παρόν στο μίγμα κεριού. Αυτό παρέχει ένα ποσό κολλητικότητα στη χορδή για να κρατήσει τα συστατικά σκέλη της από κοινού και να μειώσει τη φθορά και το ξέφτισμα.
  • Groomers σκυλιών χρησιμοποιήσετε σκόνη από κολοφώνιο για να βοηθήσει στην απομάκρυνση της περίσσειας τρίχα από βαθιά μέσα στο κανάλι του αυτιού.